Ana içeriğe atla

SİGARANIN ZARARLARI

Sigaranın Sağlığa Zararları Nelerdir?     
Günümüzde patron, işçi, genç, yaşlı, fakir, zengin, aç, hasta veya her hangi bir durumda olmak sigarayı tüketmeye engel değil. Her kitleye hitap eden ve çok yaygın bir dağıtım ağı olan sigaranın tahmin edildiği üzere birçok zararı vardır. Ve işin kötü tarafı bütün bu zararların bilinmesine rağmen halen içiliyor olmasıdır. Belki kısa vadede değilde uzun dönemde zararlarını göstermesi, sigarayı bırakmaktaki en büyük engeldir.
Bunun yanında sigara bağımlılığının 2 çeşidi vardır diye söylenmektedir. Fiziksel ve psikolojik bağımlılık. Fiziksel bağımlılık yaratan nikotindir ve psikolojik bağımlılık yaratan özellikleri de kişilere göre değişim göstermektedir. Benim inandığım ise sadece psikolojik bağımlılık yarattığı yönde olmasıdır ve insanların bu noktada kandırıldığı gerçeğidir. Ramazan ayında gün içinde sigara içmeyebiliyorsanız, yeri geldiğinde 1 hafta sigara içmediğiniz oluyorsa sigara fiziksel bir bağımlılık yaratmadığı görülmektedir. Daha sonra iradenize hakim olamıyor, sigara içmeye teşfik edici sahneleri görüyor veya yakınınızda sigara içiliyor ve sizde psikolojik olarak içmek istiyorsunuz…
Şimdi gelelim sigaranın sağlığa zararlarına. Sigara neden zararlıdır?
Sigara içerdiği katran, nikotin ve diğer zehirli gazlar sebebiyle insan bedeninde toksik etki yaratmaktadır. Katran maddesinin içeriğinde insan vücüduna zararlı olabilecek 4.500 civarında zehirli kimyasal bileşik bulunmaktadır.
Bir diğer yandan sigaranın bağımlılık yaratan maddesi nikotin tarih boyunca “zehir” olarak kullanılmıştır.

Sigaranın zararları nelerdir?

  1. Sigara içen kişiler kendilerine zarar verdiği gibi çevrelerinde bulunan insanlara da zarar vermektedirler.
  2. Gün içinde çok defa küfür yersiniz. Yürürken önümde sigara içen bir insan gördüğümde rahatsız olurum ve içimden … sayarım.
  3. İçen insanların kendilerini süper karizma zannetmesi, liseli öğrencilere büyüdüklerini düşündürmesi gibi delüzyonlara da sebep olabiliyor.
  4. Sebep olduğu hastalıklara geçmeden önce ağız ve parmaklarda kötü kokuya neden olmaktadır. Ayrıca diş ve parmaklarda sararmaya sebep olur ve ortaya kötü bir görüntü çıkmaktadır.
  5. Ağız kokusunun yanında tat ve koku duyularınızı olumsuz şekilde etkilemektedir.
  6. Tiryaki olan bir kişi günde 1 paket sigara içebilmektedir. Ve buda o kişiye aylık ortalama 300 TL maaliyet çıkarmaktadır. Bu miktar yılda 3.600 TL etmektedir. Siz bir yıl sigara içerek 3.600 TL paranızı çöpe atıyor ve buna ek olarak sigara içerek vücüdunuza zarar veriyorsunuz.
  7. Cinsel iktidarsızlığa sebep olur ve performansınızı düşürür. Sigara içen erkeklerde sperm sayısı azalır ve sperm sağlığı olumsuz etkilenir. Kadınlarda gebelik zorlaşır. Üreme sağlıklı bir şekilde gerçekleşmeyebilir.
  8. Sigara içmek cilt için oldukça zararlıdır. Cildiniz normalden 2 kat daha hızlı kurur ve erkenden buruşmaya başlar. Sigara içmek erkenden yaşlanmanıza sebep olur.
  9. Sigara dumanında bulunan karbon monoksit ve nitrojen oksit gibi gazlar kandaki oksijen miktarını azaltıp organlarımıza ve beyne yeterli miktarda oksijen gitmesini önlemektedir. Bu yüzden kalp daha hızlı kan pompalama arzusu ile hareket eder ve ortaya kalp krizi riski çıkar.
  10. Sigara içen insanların beyin kanaması riski %50 oranında daha fazladır. Bunun sebebi beyne yeteri miktarda oksijen gitmemesi ve beyne gelen damarlarda oluşan daralmalardır.
  11. Akciğerinize olan olumsuz etkilerinden bahsetmemek olmaz. Astım, kronik bronşit gibi rahatsızlıkların %80’i sigaradan kaynaklanmaktadır ve akciğer kanseri teşhisi yapılan kişilerin %95’inin sigara içtiği gözlemlenmiştir.
  12. Akciğer kanseri yanında solunum yolu üzerindeki tüm organları olumsuz etkilemektedir ve bu organlar üzerinde kanser yapıcılığı vardır.
  13. Sigara tüm organlara zararlı olduğu gibi kemik sağlığı içinde oldukça zararlıdır. Daha çok kadınlarda rastlanan kemik erimesi hastalığını sigara içmek tetiklemektedir.
  14. Sigara vücudunuzun geri kalanında olduğu gibi gözleriniz içinde tehlikelidir. Sigara içen bireylerde makuler dejenerasyonu ve katarakt riski içmeyenlere göre 2 kat fazladır. Bilim sigara içmenin görme kaybının önde gelen nedenlerinden biri olduğunu kanıtlamıştır.

Gebelikte sigara

  • Her şeyden önce sigara içmek gebe kalmayı zorlaştırır. Bebek adayı tüm ebeveynler öncelikle kendi ve bebek sağlığı için sigarayı bırakmak zorundadır.
  • Hamileyken sigara içen kadınların düşük riski oldukça fazladır. Bunun yanında erken doğum riski oluşur. Erken doğum ile birlikte bebekler normal kilosunun altında dünyaya gelirler.
  • Vücut ve akciğer yeterince gelişim göstermeyebilir, bundan dolayı bebek doğduğu anda normal şartlara ayak uyduramaz. Bu yüzden ilk günlerini küvezde geçirmek zorunda kalır.
  • Sigara içen bir anneden doğmuş bebek, doğduğu andan itibaren kalp rahatsızlıklarına maruz kalabilir.
  • Bebeklerin beyin gelişiminde sıkıntı oluşabilir. Geç öğrenme, davranışsal problemler veya düşük iq’ya sebep olabilir. Sigara tiryakisi annelerin düyaya getirdiği her 100 çocuktan 65’i özürlü doğar.
  • Sinizüt, rinit ve kronik solunum problemleri oluşabilir.
  • Bebek doğduktan sonra anne sütünde azalma olur ve bebeğin ihtiyacı olan sütü anne karşılayamaz.
  • Gebelikte veya değil sigara sağlığınıza ve ekonominize ve hatta sosyal yaşantınıza oldukça zarar vermektedir. Bırakmak kolay değildir fakat zorda değildir. Sadece sizi sigaraya teşvik edecek olay ve ortamlardan uzak kalın ve oldukça kararlı durun…
    Bu yazımdan başkalarınıda haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz.


Yorumlar